Rakyat usah terpedaya alasan Anwar

15 09 2008

Oleh Anwar Hussin


DATUK Seri Anwar Ibrahim (tengah) ketika mengadakan sidang akhbar di Ibu pejabat PKR, kelmarin. Turut kelihatan, Lim Kit Siang (kiri) dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang. – Foto Reuters

Penasihat PKR penting diri, tak bermoral: Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Pemimpin Barisan Nasional (BN) mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan pelbagai alasan yang diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penangguhan hasrat Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kerajaan esok.

Pembentukan kerajaan baru seperti yang dicanangkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu selama ini, memang tidak berasas dan tidak mungkin dapat dilaksanakan. Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata tindakan Anwar itu sebenarnya satu pembohongan dan tidak bermoral.

“Jelas, Anwar hanya mementingkan diri sendiri tanpa menghormati amalan demokrasi di negara ini,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
Kelmarin, Anwar memberitahu pemberita yang Pakatan Rakyat terpaksa menangguhkan hasrat mengambil alih kerajaan pada 16 September ini atas alasan tarikh yang ditetapkan itu tidak lagi sesuai berikutan beberapa perkembangan terbaru politik negara.

Muhyiddin yakin Anwar akan terus gagal dalam usahanya menubuhkan kerajaan menerusi pintu belakang, walaupun beliau meminda tarikhnya beberapa kali.

“Anwar sudah hilang kredibilitinya sebagai seorang ahli politik berwibawa. Cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri hanya akan menjadi Mat Jenin,” katanya.
Tan Sri Muhyiddin Yassin

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam pula berkata BN sejak dulu lagi yakin dengan keutuhan gabungan itu kerana ia dipilih oleh rakyat dalam pilihan raya umum.

“Anwar saja yang gila hendak menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang dengan cubaan membeli Ahli Parlimen BN. Ia tidak demokratik serta memalukan sehingga menyebabkan negara berada dalam keadaan yang tidak stabil,” katanya.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Nazri Aziz berharap rakyat tidak tertipu lagi dengan permainan politik kotor Anwar.

“Ini kali ketiga Anwar menipu rakyat apabila memberi pelbagai alasan untuk menangguhkan impian kosongnya.” katanya.

Nazri berkata, beliau memang sudah lama yakin kerajaan baru Anwar tidak mungkin dibentuk pada 16 September ini.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata Anwar sudah memberi tiga alasan berbeza berhubung penangguhan pembentukan kerajaan, iaitu Parlimen tidak bersidang, Ahli Parlimen BN ke Taiwan dan penahanan tiga orang termasuk Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

“Lama-kelamaan orang akan sedar siapa Anwar sebenarnya,” katanya.

Pemangku Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, berkata budaya katak yang mahu diamalkan Anwar akan menyebabkan pentadbiran negara menjadi tidak menentu dan menimbulkan kacau bilau.

Dr Koh berkata, budaya seperti itu harus dielakkan kerana rakyat pasti tidak mahu pentadbiran negara ditentukan oleh beberapa orang yang suka berpaling tadah.

“Jangan biarkan kerajaan negara kita ditentukan oleh beberapa orang yang mengamalkan budaya lompat ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dalam satu kenyataan berkata Anwar terbukti mempunyai cita-cita besar dan terburu-buru untuk menubuhkan kerajaan sehingga tidak sanggup menunggu pilihan raya.

“Strategi Anwar itu sangat tidak demokratik, tidak beretika dan ‘tidak gentleman. Kalau beliau yakin bahawa rakyat menyokongnya, dia patut menunggu proses itu,” katanya.

Musa yang juga Pengerusi BN Sabah berkata wakil rakyat BN cukup matang dan bijak untuk tidak terperangkap dengan politik Anwar.

Beliau berkata, mereka mungkin bersuara lantang berkaitan beberapa isu tetapi ia tidak bermakna mereka menentang pucuk pimpinan BN.

“Saya yakin mereka akan tetap mengenang jasa dan berterima kasih kepada penyokong BN yang memberi laluan kepada mereka untuk menjadi anggota Parlimen,” katanya.

Advertisements

Tindakan

Informasi

One response

15 09 2008
kota belud girl

KAU BODOH APA KAU TAHU TENTANG PENDERITAAN KAMI, KAMU PEMIMPIN YG BAKAL DILAKNAT ALLAH,
UMNO TU BANYAK BERJANJI : ASPAL INI, BUAT TELEFON INI, TAPI TIDAK JUGA BUAT… UMNO NI PENGAMAL DISKRIMINASI, ORANG MUSLIM DIUTAMAKAN, ORANG KRISTIAN DINAFIKAN HAK MEREKA.. KAMU BODOH PERGI MAMPUS LAH..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: